Workshops voor mensen zonder en met een psychische kwetsbaarheid

KunstZ!nnig

Samen met Zin! Dagbesteding van de GGZ-instelling Pro Persona in Wolfheze bieden we mensen zonder én met een psychische kwetsbaarheid een breder kunst- en cultuuraanbod aan.

Deze laatste groep komt anders niet in aanraking met een dergelijk aanbod. We willen ze met dit aanbod activeren en stimuleren. Zo kunnen ze hun artistieke talenten ontdekken en leren ze op een andere manier hun vrije tijd invullen.

Tegelijkertijd willen we het programma openstellen voor mensen uit de wijk, het dorp, de omgeving. Op die manier brengen we mensen uit verschillende doelgroepen bij elkaar. We hopen op die manier ook bij te dragen aan het bestrijden van het stigma wat heerst op mensen met een psychische kwetsbaarheid.

We doen dit in samenwerking met zorgpartners in de nabijheid van Wolfheze, kunstenaars in de omgeving, bedrijven en (oud)ondernemers via Het Ondernemers Initiatief en het dorp Wolfheze. Het is een jaarlijks terugkerend aanbod.


De Doelgroep

Dit project is gericht op mensen met een psychische kwetsbaarheid en mensen zonder psychische kwetsbaarheid. Per workshop kunnen 10 deelnemers meedoen, waarvan 5 met een psychische kwetsbaarheid en 5 zonder.

Dit kan veel betekenen voor deze mensen die in een reguliere setting niet met dit aanbod in contact zouden komen, of niet zouden passen in de aangeboden setting. Hierbij brengen we in dit project ook nog eens verschillende doelgroepen deelnemers bij elkaar waardoor er omgekeerde inclusie plaatsvindt; de reguliere setting wordt aangeboden in een voor hen veilige omgeving.


Pro Persona is een organisatie die zich richt op het bieden van geestelijke gezondheidszorg. Zin! Dagbesteding is een onderdeel van Pro Persona, met standplaats Wolfheze. Zin! biedt dagbesteding, groepsbegeleiding en activerend werk aan mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid.

Het Ondernemersinitiatief (HOI) is één van de initiatiefnemers van dit project en vanuit onze expertise vormen we de schakel tussen bedrijven, instanties en (oud)ondernemers en de instelling en overige betrokkenen.

Overzicht van de workshops 2023

SPONSORING

Steun jij Kunstzinnig Workshops?

In 2022 was de succesvolle, eerste editie. De komende jaren willen we dit waardevolle initiatief natuurlijk voortzetten. Wij mogen echter deze activiteiten niet uit reguliere zorggelden financieren.

Met jouw bijdrage kunnen we deze belangrijke workshops blijven voortzetten, voor nu en in de toekomst! Steun jij dé plek waar mensen met én zonder een psychische kwetsbaarheid samenkomen? 

Open  hier een PDF van de sponsorpakketten.  meer informatie op de website van ProPersona 


ANBI | Belastingvoordelen

Stichting Pro Persona GGz is door de Belastingdienst aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (ANBI). 

Dit kan bepaalde belastingvoordelen opleveren. Meer informatie hierover vind je op:  www.belastingdienst.nl/anbi

Vragen of meer informatie?

Contact met betrekking tot sponsoring?

We horen graag van je! Samen gaan we voor meer verbinding.

Bernhard van Hamburg T. 085 – 3038678   

info@hetondernemersinitiatief.nl

Rekeningnummer

Naam: Stichting Pro Persona GGZ

IBAN: NL70 INGB 0654 5822 11

Omschrijving: Kostenplaats 622275Ontwikkeling van het workshopaanbod

De workshops worden ontwikkeld en verzorgd door professionele kunst- en cultuurdocenten uit verschillende disciplines. De docenten worden via het netwerk van Sifra Kock benaderd. Sifra Kock is een kunstenares die in haar werk kunst en psychiatrie met elkaar verbindt. Om deze reden neemt zij deel in dit project en ook binnen enkele andere projecten binnen Het Ondernemersinitiatief.

Workshopaanbod

Beweging/ Groovement

Het lichaam als uitgangspunt. In deze workshop staat het lichaam centraal, doormiddel van improvisatie kom je los uit oude beweegpatronen en houdingen en wordt je uitgedaagd om op zoek te gaan naar nieuwe vormen waarop je je lichaam kan gebruiken.

3D/mixed media

In deze workshop maken we kennis met het ruimtelijke ontwerp vak op een onderzoekende en experimentele wijze. Door te werken met verschillende materialen, kunnen ideeën gerealiseerd worden. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Kleur en materiaalgebruik zegt iets over wie je bent, welke structuren/materialen/kleuren gebruik je graag en kan je ze ook combineren (mixed media)? En welk materiaal leent zich het best voor het idee wat je wil verwezenlijken?

Muziek

Hoe kun je binnen vier uur, een stuk maken met geluiden/klanken van buitenaf, of die je zelf kan creëren. Kan je je lichaam of omgeving als instrument gebruiken? Het doel van de workshop is om te experimenteren met klanken, de lol te ervaren van het zelf muziek maken, en op een creatieve manier nieuwe muziekstukken te bedenken. Ritme speelt hierbij een belangrijke rol.

Tekenen/schilderen

In deze workshop wordt gebruik gemaakt van meerdere teken- en schildermaterialen. In deze cursus zal je bekend raken met verschillende materialen zoals potlood, houtskool, pastel en inkt. Door bezig te zijn met verf, het mengen van de kleuren of verschillende teken- en schildermaterialen, ontwikkel je je kunde en leer je kijken.

Dit opent nieuwe mogelijkheden om je fantasie en eigen ideeën te ontwikkelen. Aan bod komen de werking van lijnen, vlakken en compositie. Al doende ontwikkel je je waarneming en ontdekt de kracht van je verbeelding. Ook kan het zo zijn dat we specifieker met een bepaalde techniek aan de slag gaan zoals het maken van een monoprint.

Zingen/stem/muziek

Het uitgangspunt van deze workshop is het vinden en leren kennen van je eigen stem. In de workshop staat zingen centraal, naast plezier, lol en creativiteit. Ook leer je iets over de werking van je stem en hoe je deze in kan zetten, en hoe je er meer grip op kan krijgen. Doormiddel van techniek oefeningen kun je op een snelle, begrijpbare en concrete manier werken aan je zangtechniek. Door hele kleine veranderingen kun je een groot verschil creëren in geluid, in presentatievorm, in de manier waarop je overkomt en je verhaal verteld. Dit is altijd een uitgading en geeft een enorm bevredigend gevoel. Horen, voelen en luisteren staat centraal in deze workshop.

Kijken/fotografie

Hier is (anders leren) kijken het uitgangspunt. Om te helpen om anders naar de wereld te kijken doormiddel van het medium fotografie. Het gaat niet om welke (dure) camera je hebt, maar om jezelf en je ogen te trainen, je blik te verbreden.

Denk aan welke standpunten je kan gebruiken, welke kaders je kan kiezen, of je ergens op inzoomt of juist enorm uitzoomt, het geeft allemaal een ander effect op je beeld. Wat het op kan leveren is, plezier en verwondering. Een nieuwe blik op de wereld en onverwachte ontdekkingen die je na de workshop mee naar huis neemt. Anders kijken is leuk en leerzaam als je het samen met anderen doet. Zo kun jij even meekijken met de ogen van een ander – dat is enorm verrijkend.

Doel = ontmoetingen creëren.

Doormiddel van workshops te organiseren/aan te bieden vanuit Pro Persona en werelden samenbrengen, de workshops worden gegeven op het terrein van Pro Persona.

We willen de cliënten en andere deelnemers betrekken in het thema van de workshop -en het proces daarvan-. Waardoor ze aangesproken worden op hun eigen creativiteit en talenten -hun eigen Kunnen > Kunde > Kunst. Of ze nu kennis willen maken met een bepaalde discipline/techniek of er al ervaring mee hebben.

We willen de deelnemers aanspreken op hun eigen kunstzinnige kwaliteiten en zorgen voor een wisselwerking tussen de cliënten en de andere deelnemers van de workshop.

In elke workshop komen deze 3 elementen voor:

Experimenteren

Produceren/maken

Presenteren (& evalueren)

De ontmoeting komt in ieder geval voor in de eerste (experiment/uitleg) en de laatste fases (presenteren/evalueren)